Techniczno-życiowy blog.

[Nomnom] Ogórki chilli-curry

3 komentarze
Nomnomnom znowu! Sezon ogórkowy co prawda już prawie za nami, małe gruntowe każdy zebrał na korniszony - czas walczyć z dużymi.

Do zrealizowania tego przepisu będziemy potrzebować (na 2kg samych ogórków, w litrach wyjdzie pinćset):

OGÓRKI:
  • 2 kg ogórków
  • 6 ząbków czosnku (6, dobrze przeczytaliście)
  • 1 średnia marchewka
  ZALEWA:
  • 1 szklanka octu
  • 1/2 szklanki wody (ewentualnie 2/3, zależy jak zmaltretowane ogórki macie, ale startujcie od 1/2)
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki soli (ogórki w naszym procesie przygotowawczym tracą sporo wody, też temu)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki curry (nie łyżka! łyżeczka do herbaty)
  • 1/2 łyżeczki chilli

Proces "przygotowawczy" ogórków:
 Ogórki kroimy w talarki, średniej grubości, nic nie obieramy - dajemy ze skórką, wrzucamy do miski. Czosnek kroimy jak drobno nam się uda (NIE MIAŻDŻYMY - DO LENIWYCH), dorzucamy do ogórkowych talarków, które przygotowaliśmy. Obieramy marchewkę i trzemy na tarce, na "paski". Czekamy ~15 minut przed zalaniem zalewą.
Instagramowe ogórki
Pokrojony czosnek i zmaltretowana
deska do krojenia.














Jak zrobić zalewę:
Wrzucamy wszystkie składniki zalewy do garnka. Teraz ostro da nam po oczach i nosie, zapach wyżera tyle mózgu ile w nas zostało. Nie poddajemy się, zalewę trzymamy na ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia składników i zagotowania całości.





Co dalej:
Zalewamy ogórki w misce przygotowaną, zagotowaną, wrzącą zalewą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na najmniej godzinę, osobiście zostawiam na dwie. Co 15 minut mieszamy nasze ogóreczki tak, aby dobrze się wymoczyły w zalewie.

Wekowanie:
Przekładamy ogóreczki do słoiczków, zalewamy miksturą, która została w misce. Słoiki wrzucamy do garnka z zimną, wodą i od jej zagotowania trzymamy 10 minut. Wyjmujemy z garnka i zostawiamy zakrętkami do dołu na pewien czas (szczelność). I to tyle, smacznego!






ps. Wszystkie zdjęcia mojego autorstwa, wykonywane aparatem zintegrowanym w kalkulator.

3 komentarze :

  1. No proszę, gotuj z Prostym ;d Ogórków ci u nas dostatek, więc pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DUŻO I JAK TO U NAS MÓWIĄ - PIERNIE.

      Usuń
    2. nie mówię po Waszemu to nie wiem, ale wygląda dobrze ;3

      Usuń